DK Utrechtse Heuvelrug



Voorjaar! Tijd om te ontvlooien!? En te ontwormen!? 3 + 1  GRATIS

Twee heel lief kijkende Friese Stabij puppy's

3 + 1  ACTIE Parasieten op een rijtje

Als huisdiereneigenaar is het belangrijk om u bewust te zijn van de risico’s die wormen, vlooien en teken met zich meebrengen voor uw hond(en) en/of kat(ten). Deze parasieten kunnen schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid van uw huisdier(en). Daarnaast kunnen zij gezondheidsproblemen veroorzaken bij de mens. Gelukkig zijn er effectieve middelen tegen deze parasieten.

 

Vlooien

De meeste mensen weten wat vlooien zijn en dat ze regelmatig voorkomen bij honden en katten. Het gaat (bijna) altijd om de kattenvlo. Ook bij honden. Vlooien zijn, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, het hele jaar actief! Eén vlo legt 50 eitjes per dag. Dat zijn er 1500 in de maand. Na 10dagen komen deze eitjes uit. Vlooien geven vooral jeuk, huidirritatie en kale plekken door het krabben. Daarnaast kunnen zij de lintworm overbrengen. Zaak om deze parasiet te bestrijden en te voorkomen.

Ontvlooiingsmiddelen (deze werken vaak ook tegen teken) zijn een effectieve manier om vlooien (en teken) te bestrijden en te voorkomen.

Teken

Teken zijn kleine spinachtige beestjes die vaak in hoog gras en struiken leven. Zij laten zich op uw huisdier vallen zodra het dier langsloopt. Vaak kruipen ze naar warme plekken op het lichaam, in liezen, oksels, tussen tenen, bij oren, maar ze kunnen zich over het hele lichaam vastzetten in de huid. Hier zuigen zij bloed. Teken kunnen ziektes overbrengen, de bekendste is de ziekte van Lyme. Er zijn nog andere bloedziektes de door teken overgebracht kunnen worden, deze geven hele vervelende symptomen en een dier kan er aan overlijden (voorbeelden zijn Babesiose, Anaplasmose, Ehrlichia).

Gelukkig zijn er goede bestrijdingsmiddelen tegen teken zodat uw huisdier niet door teken wordt lastig gevallen.

Wormen

Worminfecties komen veel voor bij honden en katten, vooral bij jonge dieren. Uw hond of kat kan deze in de directe omgeving oplopen door contact met andere dieren of contact met plekken waar andere dieren geweest zijn. Ze kunnen verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder gewichtsverlies, braken, diarree, een doffe vacht, bloedarmoede en een verzwakt immuunsysteem. Sommige wormen kunnen worden overgedragen op mensen, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen (denk vooral aan kinderen).

Ontwormingsmiddelen zijn een effectieve manier om worminfecties bij uw huisdieren te behandelen. Er zijn verschillende soorten ontwormingstabletten en -pipetten beschikbaar, afhankelijk van het type worminfectie dat u wilt behandelen (spoelwormen, haakwormen, lintwormen) en of het om een hond of een kat gaat. Het is belangrijk om de juiste dosering te geven en de ontworming op regelmatige basis te herhalen.

Ontlastingsonderzoek:

Een andere aanpak is het uitvoeren van regelmatig onderzoek van de ontlasting van uw huisdier(en). Door een kleine hoeveelheid ontlasting te laten onderzoeken door uw dierenarts, kan worden vastgesteld of uw huisdier een worminfectie heeft. Op basis van de resultaten kan gerichte behandeling worden voorgeschreven.

De keuze tussen ontwormingstabletten en ontlastingsonderzoek hangt af van verschillende factoren, waaronder het risico op worminfectie, de leeftijd van uw huisdier, de levensstijl en de gezondheidsgeschiedenis. Raadpleeg uw dierenarts om de meest geschikte optie voor uw huisdier te bepalen.

De maanden april en mei krijgt u bij onze praktijk 1 GRATIS behandeling (tegen wormen, vlooien of teken) bij aanschaf van een doosje van 3.