DK Utrechtse HeuvelrugWat maakt ons diervriendelijk?

We gunnen elk dier en elke eigenaar een zo stressloos mogelijk bezoek aan onze kliniek. Daarom houden wij hiermee rekening in onze planning, in de manier waarop we de kliniek hebben ingericht en in onze persoonlijke benadering.

Planning

Het klinkt misschien gek, maar onze planning begint met de voorbereiding. We voorzien u graag van tips waarop u uw huisdier het beste kunt vervoeren naar onze kliniek. Vervolgens gaan we graag samen op zoek naar een geschikt bezoekmoment. Voor de meeste katten is het bijvoorbeeld niet prettig om geconfronteerd te worden met een hond en vogels kunnen op hun beurt zenuwachtig worden van katten.

Inrichting

Bij de inrichting van de kliniek hebben we goed nagedacht over de looproutes van balie naar wachtruimte en van wachtruimte naar de verschillende spreekkamers. Daarnaast hebben we plekken gemaakt waar verschillende soorten dieren het beste kunnen wachten. Wanneer u zich meldt bij de balie, laten we u graag weten waar u het beste met uw huisdier in onze wachtruimte kunt plaatsnemen.

Benadering

Met een goede planning en een geschikte inrichting zijn we er nog niet. Alles valt en staat bij de manier waarop we met uw dier omgaan. Een diervriendelijke benadering van katten betekent bijvoorbeeld, dat we een kat eerst even laten wennen aan de spreekkamer, waar we ook een ‘schuilmogelijkheid’  kunnen bieden. Grote (en/of angstige) honden behandelen we meestal op de grond in plaats van op de behandeltafel. Konijnen pakken we voorzichtig op of behandelen we ook op de grond om te voorkomen dat ze onverwacht een krachtige sprong maken en vallen.

Bovendien zijn twee teamleden van dierenkliniek Utrechtse Heuvelrug gespecialiseerd in gedrag. Tom Hendrikse is dierenarts en gedragsdeskundige voor honden en Monique Elmendorp is gedragstherapeut voor katten.

 

Katten- Cat Friendly

Katten- Cat Friendly

Als praktijk willen wij Cat Friendly handelen. Een Cat Friendly praktijk heeft een hogere standaard voor de zorg van katten dan een standaard praktijk. Hierbij nemen wij onderstaande voorzorgsmaatregelen:
· Wij zorgen ervoor dat de katten hun bezoek aan de dierenkliniek zo positief mogelijk ervaren.
· Wij benaderen en behandelen de katten met geduld en zorg.
Al onze medewerkers, assistentes en dierenartsen, weten hoe het beste om te gaan met katten.
In onze praktijk is Marisca degene die zorg draagt voor het feit dat alle medewerkers de katvriendelijke standaarden naleven.
U kunt bij haar altijd terecht voor vragen of opmerkingen.
Wat betekent het voor u en uw kat?
Onze praktijk voldoet aan een aantal standaarden:
- zo hebben wij een apart wachtgedeelte voor uw kat, met hoge “wachtplekken” (dit verlaagt stress).
- wij maken gebruik van Feliway, dit middel verspreidt feromonen waarvan uw kat meer ontspant.
- onze medewerkers zijn allemaal op de hoogte hoe zij uw kat vriendelijk kunnen benaderen zodat hij/zij zo min mogelijk stress ervaart.
- wij geven advies over hoe u uw kat het beste kunt vervoeren.
Onze medewerkers zijn altijd bereid u te woord te staan. Bovendien laten we zien wat we doen, en geven we, indien gewenst, graag een rondleiding door de praktijk.

Honden- Dog Friendly

Honden- Dog Friendly

Behalve katten, kunnen ook honden angst hebben voor een bezoek aan onze dierenarts. Het kan al beginnen met de rit naar onze praktijk. Bij het wachten in de wachtkamer kan een gevoelige hond spanning opbouwen. We proberen daarom in onze planning zo goed mogelijk rekening te houden met dit gegeven.

Weet u van uw hond dat hij/zij erg gevoelig/angstig is? Geef dit alvast aan bij het maken van een afspraak, dan houden wij hier extra rekening mee.

Als het nodig is of minder stress oplevert voor uw hond behandelen we hem/haar net zo lief op de grond. Of soms zelfs buiten op ons praktijkterrein. Als een andere benadering beter werkt passen we deze toe. Tenslotte is het op de eerste plaats fijner voor uw trouwe viervoeter, maar ook voor u en voor ons.

Konijnen- Rabbit Friendly

Konijnen- Rabbit Friendly

Wij werken in onze kliniek op een konijnenvriendelijke manier. In het Verenigd Koninkrijk bestaat er een keurmerk voor Konijnenvriendelijke Dierenklinieken en konijnendeskundige dierenartsen, maar in Nederland is het nog niet zover. Wel zijn de richtlijnen op te vragen en proberen wij deze zo goed mogelijk te volgen. Een konijnenvriendelijke kliniek die alles weet van het konijn, maar ook het konijn behandelt zoals een konijn graag behandeld wil worden.

Daarom is er tijdens het consult altijd een kleed/handdoek op de behandeltafel tegen het uitglijden. We zorgen dat uw konijn tijdens het onderzoek in een holletje kan lopen, zodat hij zich beschut voelt.
We hanteren meerdere specifieke technieken om uw konijn goed en zo stressloos mogelijk te onderzoeken.