DK Utrechtse HeuvelrugUV-licht en volledige voeding voor papegaaiachtigen

Nu het buiten zo koud is en uw papegaaiachtige al enige tijd niet meer buiten in de zon kan staan, is het van levensbelang dat uw vogel voldoende UV-licht krijgt. Een UV-lamp kost rond de 35 euro en moet dan elke dag een half uurtje aan staan (liefst op een tijdschakelaar). Een UV-lamp is het krachtigst in de eerste zes maanden maar neemt daarna in sterkte af. Het is dus belangrijk dat de UV-lamp regelmatig wordt vervangen.

Daarnaast is het zeer belangrijk dat uw papegaaiachtige een volledig dieet krijgt voorgeschoteld. Bij een tekort aan eiwit, vitaminen en mineralen kunnen ze erg ziek worden: sloom, veel slapen, vermageren, slechte verenkwaliteit. Sterker nog, de vogels gaan dood aan het eten van alleen zaad. Voeding is dan ook cruciaal voor een papegaaiachtige.

Hier volgt een kort overzicht van hoe de voeding wel volledig is, voor een gezond maagdarmstelsel, een goede bespiering en sterke botten.

Voeding optie 1: pallets
Pallets/ brokjes (bijvoorbeeld Harrison’s bird foods) is het meest volledige voer, maar vogels vinden het niet altijd lekker. In de pallets zit alles wat de vogel nodig heeft. Het advies is om vanaf jongs af aan pallets te voeren zodat ze er meteen aan gewend raken. Stel dat de vogel al wat ouder is en de pallets echt niet wilt eten is er nog een tweede optie, die wel wat meer werk vraagt maar ook een gezonde vogel met zich mee brengt.

Voeding optie 2: 1/3 eivoer + 1/3 zaad + 1/3 groente en fruit
Zaad, met name de zonnebloempit, is te vergelijken met friet met mayonaise: er zit veel energie in, is lekker maar niet heel gezond. Zaad zou daarom beperkt moeten blijven tot 1/3 van de voeding. Naast het zaad moet er 1/3 eivoer en 1/3 groente en fruit gegeven worden om tot een volwaardig gezond dieet te komen. Eivoer is, net als gemengd zaad, te koop bij dierenwinkels. Wat bij groente en fruit belangrijk is, is dat vogels geen avocado en maar beperkt citrusvruchten mogen eten. Wat wel gegeven mag worden is appel, peer, druif, muur, andijvie en broccoli.

Met dank aan Monique Rutten, student diergeneeskunde.

En met toestemming overgenomen van onze collega kliniek in Dodewaard: Klaver4dieren.nl

Blauwe Hyacint Ara Anodorhynchus Hyacinthinus Op Baars Die Een Noot Eet.