DK Utrechtse HeuvelrugKortsnuitige honden, wat vindt u daarvan?

Kortsnuitige hond omhuld door een dekentje

Kortsnuitige honden waren onlangs weer volop in het nieuws. Minister Adema (LNV) maakte op 20 januari 2023 bekend dat hij een houdverbod wil invoeren voor huisdieren met schadelijke uiterlijke kenmerken, zoals honden met een korte snuit. Sowieso waren de kortsnuiten de laatste jaren regelmatig in het nieuws. Waarom zijn deze honden zo populair? Waarom is er zoveel over te doen? En wanneer wordt een hond een kortsnuit genoemd? Op die laatste vraag kunnen we een kort antwoord geven:

 Wanneer is een hond een ‘kortsnuit’ ?

Een hond is een kortsnuit als de snuit/neus korter is dan de helft van hun schedel.

 Waarom zijn deze honden zo populair?

Het vermoeden is dat deze honden vanwege hun uiterlijk zo populair zijn geworden. Het uiterlijk wordt ervaren als ‘schattig’, ‘lief’. Daarnaast roept het uiterlijk het gevoel op dat je voor zo’n diertje wilt zorgen. Er is in de psychologie een mooi woord voor: Kindschenschema. Het heeft niet uitsluitend betrekking op dieren maar kan ook op mensen van toepassing zijn!

Dit heeft te maken met een aantal kenmerken:

  • Een rond hoofd.
  • Grote ogen in verhouding tot het hoofd.
  • Een teruggetrokken kin.
  • Bij dieren een kleine snuit in verhouding tot het hoofd.

Onderstaande afbeelding probeert het verschil te laten zien. Welke afbeelding roept de sterkste ‘schattigheidsgevoelens’ bij u op?

 

Kindschenschema, wanneer we het gezicht van een dier of mens als schattig ervaren, vanwege de korte snuit of toet. Afbeelding in het kader van de maatschappelijke discussie over verbod op kortsnuiten.

 

 

Waarom is er zoveel te doen over de kortsnuiten?

De belangrijkste reden is dat kortsnuiten te maken hebben met grote, serieuze gezondheidsproblemen die hun levenskwaliteit in zeer ernstige mate bedreigen. Zo zorgt de anatomische bouw van de schedel voor een aantal problemen. De meest voorkomende problemen zijn ademhalingsproblemen en benauwdheid. De neusgaten van kortsnuiten zijn zo nauw dat de dieren slecht adem kunnen halen en hierdoor niet als een actief en normaal dier kunnen functioneren.

De missie van dierenkliniek Utrechtse Heuvelrug is ‘Alle dieren fit en gezond’ en daarin past ook zeker de behandeling en ondersteuning van kortsnuitige honden. Echter, het fokken met deze rassen is iets waar wij niet achter kunnen staan. De kortsnuitige honden lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze in onze ogen doelbewust op worden gefokt.

Overigens is het sinds juni 2014 het verboden dieren te fokken die last hebben van hun uiterlijk. Sinds maart 2019 zijn er duidelijke regels over het fokken van honden met een korte snuit: ze mogen niet meer worden gefokt. Voor honden met een snuitlengte van een derde van hun schedel is tijdelijk een uitzondering gemaakt. Het houdverbod dat de minister nu aankondigt gaat dus nog een stapje verder.