DK Utrechtse HeuvelrugDoe de test is mijn hond of kat te dik?

Zwarte hond met overgewicht

Wist u dat door overgewicht diverse klachten bij uw huisdier kunnen ontstaan zoals locomotieproblemen (denk aan kreupelheid), vetbulten, suikerziekte en verminderd uithoudingsvermogen? Bijna de helft van de honden en katten lijdt aan overgewicht en kan door de juiste maatregelen afvallen en daarmee een fitte en gezonde conditie opbouwen.

Oorzaken van overgewicht:
De meeste honden en katten worden te dik door extra voeding, naast de brokken of nat voer, vele snoepjes en traktaties van het baasje. Daarnaast is het gebrek aan beweging een belangrijke factor, de dieren verbranden hun vetten niet. Honden en katten die overgewicht ontwikkelen worden slomer en slapen veel, waardoor het dier nog meer aan zal komen. Na castratie of sterilisatie is de kans op overgewicht veel groter en zal het dier minder voer op een dag moeten krijgen.

Doe de test: is mijn hond of kat te dik?
Weet u niet zeker of uw hond of kat te dik is, dan is het ook nog mogelijk om te voelen of uw huisdier last heeft van overgewicht aan de hand van deze test:

  • Als uw hond of kat te mager is, ziet u de ribben door de huid steken en zijn de ribben sterk voelbaar. Van boven ziet u een ingevallen taille.
  • Bij een ideaal gewicht zijn de ribben niet zichtbaar door de huid, maar wel gemakkelijk te voelen. Van bovenaf is de taille goed te zien.
  • Is uw hond te zwaar, dan zijn de ribben niet zichtbaar door de huid en zijn de ribben moeilijk voelbaar door de vetlaag. Van boven is er nauwelijks tot geen taille zichtbaar. Zoals wij dat noemen is ‘de koffer’ (middenlijf) rechthoekig.

Mijn hond is te dik, wat nu?
Er zijn verschillende oplossingen om overgewicht te behandelen.

Dieetvoeding

Stap over op dieetvoeding. Deze voeding is speciaal samengesteld om zware honden en kattten te ondersteunen bij het afvallen. Deze voeding bevat alle benodigde voedingsstoffen maar beperkt het hongergevoel.

Meer bewegen

Als uw hond moet afvallen, is het van belang dat uw hond meer beweegt. Ga niet ineens lange wandelingen en intensieve fietsrondes met uw hond maken, maar bouw dit langzaam op. Meer beweging betekent niet alleen meer wandelen, maar ook meer spelen met uw hond.

Mijn kat is te dik, wat nu?

Om uw kat te laten afvallen is minder eten en bewegen het uitgangspunt. Dus u mag niet meer constant brokjes aanbieden. Geef een gedoseerde hoeveelheid brokjes volgens de verpakking op het gewenste gewicht.

Meer bewegen – er zijn speeltjes waarin kattebrokjes verstopt kunnen worden zodat uw kat daar meer moeite voor moet doen – is altijd belangrijk.

Kom voor een gratis voedingsconsult bij onze paraveterinair. Marisca geeft u graag een advies voor een gezonde levensstijl. Maak tijdens openingstijden een afspraak op 0317-621165