DK Utrechtse HeuvelrugJan Bos

Van jongs af aan wilde ik al iets met dieren gaan doen, ik ben opgegroeid op een boerderij op het Friese platteland en was altijd betrokken bij het wel en wee van de dieren. Na mijn middelbare school wist ik zeker dat ik veearts wilde worden. In 1985 ben ik afgestudeerd als dierenarts.

In mijn begintijd als praktiserend dierenarts heb ik veel ervaring opgedaan in verschillende dierenartspraktijken voor kleine huisdieren, paarden en boerderijdieren. Eind jaren tachtig ging ik naar de Universiteit in Californië om me daar als dierenarts te specialiseren in exotische dieren. Ik deed onder andere ervaring op in de dierentuinen van San Francisco en Sacramento. Vervolgens werkte ik twee jaar aan de Universiteit van Utrecht waar ik onderzoek deed naar interne ziekten van honden, katten en bijzondere dieren.

In 1993 begon ik als eerste en enige dierenarts in Ouwehands Dierenpark. Ik heb daar tot 2022 met heel veel plezier gewerkt. In die periode vonden vele ontwikkelingen in het park plaats: er zijn niet alleen prachtige, diervriendelijke verblijven ontstaan maar ook kwamen de panda’s, gorilla’s en bonobo’s naar het park. Voor mij als dierenarts gespecialiseerd in wildlife een uitdaging om ze samen met de betrokken dierverzorgers gezond te houden.

Mijn eigen dierenkliniek Berg & Bos aan de Grebbeweg in Rhenen groeide inmiddels uit haar jasje en daarom ben ik in 2020 gaan bouwen aan een nieuwe kliniek. Samen met jonge collega’s zet ik de praktijk voor alle dieren nu voort onder naam Dierenkliniek Utrechtse Heuvelrug aan de Utrechtsestraatweg 159 in Rhenen.

Op deze locatie beschikken we over uitgebreide, moderne faciliteiten zodat wij als team nog meer kunnen betekenen voor de gezondheid van honden, katten, vogels en exotische dieren. 

Het is vast niet verbazingwekkend dat ik in onze kliniek het aanspreekpunt ben voor de bijzondere, exotische dieren. Verder word ik o.a. door de politie gevraagd als specialist in het verdoven van dieren op afstand (denk aan een losgebroken rund midden op een weg), train ik andere dierenartsen maar ook boswachters op het gebied van tele-immobilisatie en ben ik al jarenlang geregistreerd als wildlife consultant. Ik adviseer verschillende dierentuinen en dierenparken in Europa bij de verzorging van exotische dieren.