DK Utrechtse Heuvelrug



Vaccinaties

Vaccinatie van een hond

Vaccineren, wat gebeurt er dan eigenlijk?

Uw hond of kat krijgt van het moederdier antistoffen via de moedermelk. Dit is goed ‘bedacht’ door de natuur. Zo heeft uw huisdier de eerste weken antistoffen tegen bepaalde besmettelijke ziektes.

Na een aantal weken is het van groot belang dat uw hond of kat zelf antistoffen gaat opbouwen. Dit gebeurt door uw huisdier te laten vaccineren. Bij honden noemen we dit de puppy enting, bij katten de kitten enting. Door een kleine hoeveelheid (verzwakte) ziektekiemen in te spuiten gaat het immuunsysteem aan de slag. Door de vaccinatie worden antistoffen opgebouwd. Mocht uw hond of kat besmet dreigen te raken met bepaalde ziektekiemen dan weet het afweersysteem deze direct te herkennen en zorgt het immuunsysteem ervoor dat uw huisdier niet ziek wordt.

Het inspuiten van de (verzwakte) ziektekiemen zorgt niet in één keer voor voldoende antistoffen- en dus bescherming. Daarom is het van belang dat de vaccinaties een aantal keren herhaald worden in de eerste levensmaanden. Als uw hond of kat één jaar is geweest zal een jaarlijkse vaccinatie meestal afdoende zijn om bescherming te bieden.

Het vaccinatieschema zoals wij dit adviseren ziet u hieronder. Hierbij moet gezegd worden dat we altijd de ontwikkelingen en adviezen van meerdere experts en organisaties nauwlettend in de gaten houden. Het kan zijn dat adviezen aangepast worden namelijk.

Vaccinatieschema hond

Leeftijd hond: Gevaccineerd tegen:
6 weken Hondenziekte en parvo
9 weken Parvo en ziekte van Weil
12 weken Hondenziekte, leverziekte, parvo en ziekte van Weil

Vaccinatieschema kat

Leeftijd kat: Gevaccineerd tegen:
9 weken Katten- en niesziekte
12 weken Katten- en niesziekte

Aanvullend kan er gevaccineerd worden tegen rabies (hondsdolheid) en kennelhoest bij de hond, of bij de kat tegen niesziekte (neusvaccinatie/bordetella).

Na de eerste basisvaccinaties zal uw hond of kat op (of rondom) zijn/haar eerste verjaardag gevaccineerd worden met daarna een jaarlijkse vaccinatie. Het is ook mogelijk om een beetje bloed af te nemen bij de jaarlijkse controle, dan kunnen we bepalen of er nog voldoende antistoffen aanwezig zijn in het bloed. Dit heet titeren. Als de antistoffen hoog genoeg zijn hoeft uw huisdier niet gevaccineerd te worden tegen bepaalde ziektes.

Het vaccineren tegen de ziekte van Weil en kennelhoest moet jaarlijks herhaald worden omdat we deze niet kunnen testen in het bloed.