DK Utrechtse HeuvelrugGebitsbehandelingen

Controle van een hondengebit door een dierenarts

Mensen poetsen dagelijks hun tanden. Stelt u zich eens voor wat de consequenties zijn als u zou stoppen met poetsen: er ontstaat tandplak, tandsteen en gaatjes kunnen ontstaan. Hiermee gaat de gezondheid snel achteruit. Voor onze huisdieren geldt hetzelfde: zonder regelmatige gebitsverzorging zal hun algemene gezondheid en weerstand ook dalen.

Hoe weet u of uw dier gebitsproblemen heeft?

Er zijn verschillende verschijnselen die bij gebitsproblemen kunnen passen:

  • Slechte adem
  • Kwijlen
  • Moeite hebben met eten
  • Bloedend tandvlees
  • Gele of bruine aanslag op tanden en kiezen
  • Loszittende tanden en kiezen
  • Met de bek over de grond schuren of aan de bek krabben

Van nature komen er veel bacteriën in de mondholte voor. Door het eten van voedsel blijft er een klein laagje achter op het gebit. Dit vormt de perfecte voedingsbodem voor bacteriën. Bij uitgebreide gebitsproblemen kunnen deze bacteriën in de bloedbaan terechtkomen en schade aanrichten aan belangrijke organen, zoals de nieren, het hart, de lever en de longen.

Het gebit gezond houden

Zelf kunt u preventief al heel veel doen om het gebit van uw huisdier gezond te houden! Denk hierbij aan tanden poetsen (met speciale tandenborstels en tandpasta voor dieren met bijvoorbeeld kip- of leverpasteismaak), het geven van speciale voeding die de vorming van tandsteen vermindert en kluifjes en supplementbrokjes die speciaal voor het gebit ontwikkeld zijn en aanslag op de tanden verminderen.

Tandenpoetsen – tips

Het aanleren van tandenpoetsen bij huisdieren is een geleidelijk proces. Hoe jonger u uw huisdier laat wennen aan tandenpoetsen, hoe makkelijker zij het in het latere leven toestaan.

Om het dier te laten wennen, moet het eerst leren dat u aan het bekje mag zitten en de lip op mag tillen. Hierna kunt u een gaasje om uw vinger wikkelen en deze wat nat maken met water en de poetsbeweging oefenen over de tanden. Vervolgens kunt u met een om uw vinger gewikkeld gaasje wat tandpasta op de hoektanden aanbrengen. Hierdoor voelt u gelijk hoeveel druk u zelf op het gebit uitoefent en wat uw dier toestaat of prettig vindt. Ga vervolgens rustig vanaf de hoektanden verder naar de kiezen in een heen- en weer gaande beweging. Als de hond of kat hieraan gewend is, kunt u overstappen op een speciale vingertandenborstel of dierentandenborstel.

Twijfelt u over de gezondheid van het gebit?

In de maand februari besteden wij extra aandacht aan het gebit. Zo kunt u bij ons een (gratis) afspraak maken voor een gebitscontrole.

Soms heeft het gebit een behandeling onder narcose nodig. Denk hierbij aan een uitgebreide inspectie, reiniging of soms het trekken van elementen. In dat geval maken we daar een vervolgafspraak voor. In februari 2023 krijgt u op deze behandeling 10% korting.