DK Utrechtse HeuvelrugHeeft uw hond of kat last van artrose?

Artrose is een proces waarbij slijtage van de gewrichten optreedt. Dit komt door afbraak van kraakbeen en extra botgroei (met een heel onregelmatig oppervlak). Het komt vaker voor bij oudere huisdieren. Het is een vervelende en pijnlijke aandoening.

Bij de hond
Oudere honden kunnen artrose ontwikkelen. Als eigenaar kunt u verschillende reacties opmerken bij een hond met artrose. Bijvoorbeeld stramheid, moeizaam opstaan, trager lopen, kreupel zijn, minder vrolijk zijn en soms is het pijnlijk voor uw hond bij het aanraken.

Bij de kat
Ook oudere katten kunnen artrose ontwikkelen. Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld 30% van de katten boven de zes jaar last heeft van deze aandoening. Boven de veertien jaar is dit zelfs 91%. De kans dat uw kat artrose heeft is dus zeker aanwezig. Wat u als eigenaar kunt merken is dat uw kat zich anders gedraagt, minder beweegt, moeizamer of niet meer kan/wil springen, pijnlijk reageert bij aanraken, zich minder verzorgt.

Hoe eerder artrose wordt behandeld hoe beter. Hoe langer uw dier pijn heeft hoe gevoeliger het zenuwstelsel zal worden voor pijn. Er zijn verschillende medicijnen en/of voedingssupplementen die de pijn kunnen verlichten en de kwaliteit van leven kunnen verbeteren. Dit zijn bijvoorbeeld glucosaminen (is een voedingssupplement) en/of ontstekingsremmers. Deze middelen vullen elkaar aan en zorgen ervoor dat uw hond of kat een comfortabeler leven heeft met minder of geen pijn.

Vraagt u zich af of uw hond of kat last heeft van artrose?
Neem gerust contact met ons op zodat wij u advies kunnen geven!