DK Utrechtse Heuvelrug

Tom Hendrikse

Naast dierenarts train ik al jaren honden en geef ik les aan eigenaren. Zowel in de praktijk als op het trainingsveld krijg ik regelmatig vragen van mensen over problemen waar zij met hun hond tegenaan lopen: trekken aan de lijn, niet willen komen, overmatig blaffen, niet alleen thuis kunnen zijn…

Er zijn veel problemen te bedenken en evenzoveel oplossingen, want elke hond is uniek en elke baas/hond combinatie is uniek. Er is geen ‘one size fits all’. Een ding staat in elk geval voorop: het probleemgedrag levert de hond iets op! Een hond doet namelijk liever niet iets dat hij onprettig vindt. Voor zijn baasje kan het gedrag wel als zeer lastig worden ervaren en dat is natuurlijk vervelend. Het wordt echter wel vervelend als het gedrag door de baasjes als zeer lastig wordt ervaren. 

Samen met de eigenaren kijk ik wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn en wat zowel de hond als het baasje zouden kunnen doen om te bereiken dat iedereen weer met elkaar door één deur kan. Dit kunnen oefeningen zijn, of veranderingen in routine. Soms zit het in hele kleine dingen!