DK Utrechtse Heuvelrug

Monique Hendrikse-Elmendorp

Ik ben gedragstherapeut voor katten.

Katten zijn fantastische huisdieren en kunnen ons veel plezier geven. Ondanks hun gezellige, eigenzinnige en mysterieuze manier van doen kunnen ze ook ongewenst gedrag vertonen.

Katten houden niet van veranderingen. Het liefst hebben ze een ontspannen leventje waarin alles vertrouwd voelt. Het zijn dan ook echte control freaks. Ze gedijen het beste op rust, regelmaat en reinheid. Niet te veel lawaai in huis, een voerbakje dat elke dag op hetzelfde tijdstip wordt gevuld, de mogelijkheid om de hele dag door wat brokjes te kunnen eten, vers water en een frisse kattenbak.

De kat heeft ook uitdagingen nodig en wil zijn natuurlijke gedrag kunnen uitvoeren. Als katten niet in staat zijn om hun natuurlijke gedrag voldoende te uiten, kunnen zij gefrustreerd raken. Eigenaren worden dan geconfronteerd met ongewenst gedrag. Denk daarbij aan onzindelijkheid, agressie, angstig gedrag, sproeien en krabben op ongewenste plekken en ruzie tussen katten in een huishouden waar meer katten deel van uitmaken.

Probleemgedrag van je kat kan natuurlijk ook een medische oorzaak. Als hiervan geen sprake is, dan kan gedragstherapie uitkomst bieden.

Wat houdt gedragstherapie in?
We nemen tijdens een eerste afspraak de tijd om grondig in het probleem te duiken. Wat is de motivatie van de kat voor bepaald gedrag en welke rol spelen de eigenaar, gezinsleden, andere katten of andere  huisdieren hierbij? Het resultaat van deze afspraak is een diagnose en een behandelplan. Vervolgens gaan we aan de slag.

Gedragstherapie vergt inzet en ook zeker geduld van de eigenaar. Maar.. een hele kleine verandering kan al een positief effect hebben. Door inzicht te krijgen in ‘de denkwijze’ van de kat en daardoor ook in ‘straffen’ en ‘belonen’ van bepaald kattengedrag, wordt al snel resultaat behaald. Over het algemeen is er binnen enkele behandelingen al verandering zichtbaar in het gedrag van uw kat.